Wiktor Wołkow, Czar Podlasia

Wiktor Wołkow zostawił nam magiczne i piękne Podlasie, które coraz trudniej jest nam odnaleźć.
Z tym albumem znajdziemy miejsca do których Wiktor wracał wielokrotnie, które go zadziwiały. Mówił, że
wschody słońca najpiękniejsze są w Burzynie, zachody w Górze Strękowej, a z Supraśla najbliżej ma do
Kryżowatego i jeziora Komosa… Takich zachwycających miejsc pokazał wiele. Jego Podlasie to kraina,
którą za chwilę będziemy tylko wspominać i za nią tęsknić.
Andrzej Kalinowski

(...) NIech przemówią za nas fotografie Twojego wytrwałego sługi Wołkowa. Ten wielbiciel twojego malarstwa
i Twojej dramaturgii postanowił dawno-dawno temu dokumentować życiorysy kilkuset Twoich
istot: rok po roku, miesiąc po miesiącu. W swioim jednoosobowym Instytucie Pamięci Naturalnej założył
kilkaset teczek.
Co to za teczki? Czyje życiorysy? Cóż to za istoty?
Gniazdo. Upatrzone gniazdo bocianie. Przylot pary rodziców. Narodziny potomstwa. Wychowanie. Odlot...
Upatrzona czeremcha. Wiosna czeremchy. Lato czeremchy. Jesień czeremchy...
Upatrzony krzyż. Krzyż w roztopach, w upale, w słocie.
Upatrzona bruzda. Wiosna bruzdy. Jesień bruzdy.
Trzy pory życia. A zima? (...)

Edward Redliński

Grzegorz Kłosowski, Tomasz Kłosowski, Biebrza

Biebrza okadka

W albumie „Biebrza” przyrodę Biebrzańskiego Parku Narodowego pokazują Grzegorz i Tomasz Kłosowscy, którzy fotografują Biebrzę od 45 lat. Wybrali zdjęcia najlepsze w ich dorobku.

Nad Biebrzę przyjeżdżają ludzie z całego świata. Mogą zobaczyć jedną z ostatnich w Europie nieuregulowanych i niezmienionych przez człowieka rzek i to z bardzo dobrych punktów widokowych. Odwiedzający znajdą się w miejscach gdzie na horyzoncie nie ma żadnych zmian cywilizacyjnych. Mogą spotkać zwierzęta, które są rzadkością np. łosia, wilka, rysia, bataliona, wodniczkę.

W albumie znajdziecie Państwo zdjęcia unikalne, pokazujące piękno dzikiej i ciągle nieujarzmionej rzeki, a opisy zdjęć możemy czytać jak ciekawą opowieść o unikalnym, niepowtarzalnym i fascynującym świecie.

DO KUPIENIA: (kliknij)

Władimir Abarinow, Widziadła. Gra wywiadów, walka mocarstw

wladimir abarinow widziadla I okladka

W książce tej czytelnik odnajdzie opowieści o minionych dniach: o walce wywiadów, grze szpiegów radzieckich i rosyjskich, potykających się m.in. z agentami służb III Rzeszy, Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii. Jest to próba rekonstrukcji operacji szpiegowskich, począwszy od rewolucji październikowej, poprzez II wojnę światową, zimną wojnę, rozpad Związku Radzieckiego, aż do współczesnej nam mrocznej Rosji Putina. To opowieść o walce mocarstw, wyścigu zbrojeń, marzeniach o „cudownej broni”, o rozszczepieniu atomu i kosmicznych lotach. A także o okrutnej walce wewnątrz Rosji, o likwidacji wrogów, o porwaniach i tworzeniu coraz wymyślniejszych trucizn. O szpiegach prawdziwych oraz tych, z których szpiegów uczyniono – po to by ich zniszczyć, po to, by snuć dalej mroczną i bajkową opowieść o czających się wszędzie zewnętrznych wrogach. Autor starał się spojrzeć na historię gry wywiadów świeżym okiem, pod innym niż zwykle kątem i powiązać to, co dostrzegł, z procesami politycznymi. Dlatego też niniejsza książka, to raczej próba uchwycenia i odmalowania wzajemnych odbić agentów, ich widmowych działań, niemożliwych do rozwikłania wersji wydarzeń. To opowieść o paranoicznych wizjach, wielopiętrowych intrygach, o wzajemnej dezinformacji i królestwie obłędu, z którego nie ma już powrotu.

DO KUPIENIA (kliknij)

Marcin Sawicki, Walka o tron. Chiński notatnik z Białorusi.

M Sawicki Walka o tron okladka I

Aleksander Łukaszenka, prezydent Białorusi, nazywany „ostatnim dyktatorem Europy”, konsekwentnie kreuje swój wizerunek najlepszego przyjaciela Chin w Europie. W jakich okolicznościach i kiedy zrodził się pomysł tej egzotycznej zażyłości? Jakie korzyści ze współpracy czerpią dwa, jakże odmienne, kraje o nieporównywalnym potencjale politycznym i gospodarczym? Na ile wreszcie sprawnie funkcjonuje współpraca Pekinu z Mińskiem?

Czy mowa o książce z dziedziny politologii? Nie, to temat nowej, barwnej, reporterskiej opowieści Marcina Sawickiego, autora Pestek winorośli i trzech jabłek. Reportaży z podróży do Gruzji i Armenii i Morza światła. Opowieści tadżyckich.

Sawicki, podróżując po Białorusi „chińskim szlakiem”, obserwuje, jak kształtują się kontakty białorusko-chińskie na poziomie relacji międzyludzkich. Jedzie między innymi do Dobruszu, prowincjonalnego miasteczka, gdzie w 2015 roku doszło do dramatycznego protestu chińskich robotników. W Mińsku słucha opowieści o trudnej miłości Chinki do Białorusina, tam poznaje historię Chińczyka - wokalisty stołecznego zespołu folkowego „Tutejsza Szlachta”. W swojej podróży dociera także na plac budowy Wielkiego Kamienia, „miasta przyszłości”, flagowego chińsko-białoruskiego przedsięwzięcia infrastrukturalnego na „nowym jedwabnym szlaku”. W Witebsku Sawicki poszukuje śladów chińskich komunistów, uczestników antyfaszystowskiego ruchu oporu. W efekcie otrzymujemy barwny obraz Białorusinów i Białorusi widzianej z nietypowej, bo dalekowschodniej perspektywy.

Marek Socha, Światło z nad Biebrzy

swiato znad Biebrzy8

Fotografie Marka Sochy wyróżnia piękno krajobrazów Biebrzy i światło, które potrafił pokazać w mistrzowski sposób. Światło nad Biebrzą jest wyjątkowe. Czy to za sprawą tła, nasyconego zielonością traw, czy to przez białe mgły i bagniste opary, a może przez błyski kwiatostanów lub kurz z pól i polnych dróg.

Znajdziemy w albumie zdjęcia wykonane o świcie i o zmierzchu, w słoneczną i pochmurną pogodę, podczas wszystkich pór roku. Dzięki fotografiom Marka Sochy możemy zanurzyć się w doliny zasnute mgłami, towarzyszyć mu w miejscach, które wybrał i upodobał jako niepowtarzalny artysta biebrzańskiej przyrody.

Na zdjęciach Marka Sochy każdy znajdzie coś sobie bliskiego - liryzm zachodów słońca, tajemniczość zmierzchu, spokój wielkich przestrzeni, żywiołowość ptaków, dostojeństwo żurawi, a nade wszystko spokój nie niepokojonej przez człowieka przyrody.

A może zostaniecie „biebrzniętymi”, tak jak „biebrzniętym” był na pewno Marek, co udowodnił swoim życiem i pasją fotografowania przyrody.