Powieść Leszka Szerepki "Białoruski snajper"

Książka dostępna w naszym sklepie internetowym: http://sklep.fundacja-sasiedzi.org.pl/glowna/113-bialoruski-snajper-9788364505942.html

Powieść „Białoruski snajper” czerpie najlepsze wzory z powieści Toma Clancy’ego czy Roberta Ludluma. Jest doskonale osadzona we współczesnych realiach białoruskich, dlatego pozwala lepiej zrozumieć zarówno istotę tamtejszego reżimu, jak i motywację tych, którzy nie wahają się ryzykować życiem, aby go obalić. Autorytarny system traktuje ludzi instrumentalnie, zwalcza ich solidarność i niezależność, monopolizuje prawdę i narzuca własny kodeks zasad postępowania. Oleg Prybyłowski, wierny pretorianin białoruskiego prezydenta, przekonuje się o tym, kiedy postawiony przed wyborem, postanawia walczyć w obronie swojej wielkiej miłości oraz dla zachowania poczucia własnej godności. Na swojej drodze spotyka Pawła Szereta, dziennikarza, który od wielu już lat próbuje odkryć mroczną tajemnice białoruskiego szwadronu śmierci. Obaj rzucają wyzwanie cynicznemu i bezwzględnemu dyktatorowi.
Zadanie, które Oleg podejmuje się wykonać, żeby zdemaskować zbrodniczy system i ocalić swoją dziewczynę, jest na granicy życia i śmierci.

Wiosna 2021 - zapowiedź

Wiosenne zapowiedzi książkowe
Pojedynek z ptakami. Warsztat i przygody fotografów przyrody

PREMIERA WIOSNA 20211

Przedsprzedaż rusza 8 MARCA z rabatem -40%
Zamów w sklepie internetowym: https://cutt.ly/BzumLbB (wysyłka książek od 30 marca).

Uwaga #Białystok stacjonarna sprzedaż rusza 30 marca - w księgarni Tak Czytam ul. Skłodowskiej-Curie 14A oraz w siedzibie Fundacja Sąsiedzi ul. Skłodowskiej-Curie 2 lokal 114

Dla miłośników fotografii to prawdziwa gratka!
Bracia Kłosowscy i ich najnowsza książka "Pojedynek z ptakami. Warsztat i przygody fotografów przyrody". Tomasz Kłosowski w młodości porzucił łono cywilizacji, wyruszył na bagna nad Biebrzą i ugrzązł w nich na dobre. Ze swoim o trzy lata młodszym bratem - Grzegorzem Kłosowskim - opisywali wspólne przeżycia w niezliczonych tomach pamiętników. To właśnie Grzegorz był ich głównym ilustratorem. Jego fotograficzne widzenie jest bardzo malarskie, a wykonywane zdjęcia są precyzyjne, robione z iście sportową sprawnością i zacięciem. Większość obrazów z życia dzikich ptaków, ukazanych w tej książce to jego dzieło.

Tomek Kłosowski – jak mówią o nim – człowiek-legenda, mistrz opowieści, niedościgły wzór dla rzeszy ludzi fotografujących przyrodę, pisze o ptakach i ich zwyczajach. Opowiada o tym jak wyglądają wyprawy, żeby z bliska móc obserwować życie i zachowania ptaków. Książek o ptakach mamy mnóstwo, ale książkę w której poza wiedzą o ptakach, mamy przygody fotografików, ich warsztat fotografowania, gdzie i jak zbudować czatownię i kalendarz kiedy je obserwować – tylko jedną.

Andrzej Kruszewicz mówi:

Najpierw poznałem Tomka, a było to… przed 40 laty. Aż trudno w to uwierzyć. Potem, już nad Biebrzą, mogłem się przyglądać współpracy dwóch, a bywało, że nawet trzech braci Kłosowskich. Tomek jest niezrównanym mistrzem kwiecistej polskiej mowy, poprawiał moje felietony w „Świecie Młodych”, zdradzał tajniki fotografii przyrodniczej i zaraził pasją do Biebrzy. Wiele dni wspólnych wypraw, a zwłaszcza gawędy przy ognisku, sprawiły, że zauroczył mnie swoją miłością do biebrzańskiej przyrody. To prawdziwy jej orędownik, oddany całym sobą, utrwalający jej piękno i tajemnice. W duecie z Grzegorzem są niezrównani. Cieszę się jak dziecko z każdej ich nowej książki.

Andrzej G. Kruszewicz

"Podlaskie. Przyroda, historia, współczesność."

Chcemy uchylić wrota naszego regionu, pokazać widoki urokliwe, z lekka okrasić je słowem, pobudzić ciekawość. Podlasie dziedziczy przeszłość co najmniej trzech regionów geograficzno-historycznych. Postępuje integracja ziem oblanych od południa wodami Bugu, zespolonych dolinami Narwi i Biebrzy, otwartych od 2004 roku na Litwę, przyciśniętych od wschodu przez granice pojałtańska. Jak przez wieki, tak i teraz ziem zadziwiających odmiennościami. Mieszkają wśród nas Białorusini, Litwini, Tatarzy, Ukraińcy, Romowie. Nie ma już gmin wyznawców mojżeszowych, zaniknęło osadnictwo niemieckie. Województwo podlaskie pozostaje jednak wspomnieniem dawnej Rzeczypospolitej, zachowały się tu klimaty kresowe.
Zapraszamy do wędrówki dolinami rzek, przez ostępy Puszczy Białowieskiej, Knyszyńskiej i Augustowskiej, Łomżyńskie, Suwalszczyznę, Sokólszczyznę. Przez miasta, miasteczka i byłe zaścianki. Zadziwicie się Państwo jak wiele nowych zdjęć i faktów zawiera ten album.

"Białystok nasze miasto" (NOWE WYDANIE)

Białystok się zmienia. Osoby, które nie były tu kilka lat, są zadziwione jego dynamiką rozwoju. Na każdym kroku mamy nowoczesne rozwiązania drogowe i architektoniczne. Wjeżdżamy do miasta szerokimi arteriami, mamy wiele kilometrów ścieżek rowerowych, nowoczesną operę. Warto zwiedzić Białystok, żeby zobaczyć jak harmonijnie przeplata się stare z nowym, jak w nim dużo zieleni, i miejsc gdzie możemy odpocząć. Pałac Branickich z ogrodami jest wyjątkową ozdobą miasta, odnajdziemy też miejsca gdzie żył Ludwik Zamenhof – twórca języka esperanto, zobaczymy ciekawe kościoły i cerkwie, zadziwiają murale, których jest kilkadziesiąt. Białystok potrafi dzisiaj zachwycić i uświadomić zwiedzającym jak wiele tu do odkrycia i polubienia.

"Dwory Polski północno-wschodniej"

W „Dworach Polski północno-wschodniej” opisaliśmy ziemiańskie siedziby, które przetrwały do naszych czasów. W ciągu 25 lat dotarliśmy chyba do wszystkich dworów i pałaców zachowanych na terenie Litwy, Białorusi i Polski północno-wschodniej. Przedstawiliśmy je w ośmiu pozycjach książkowych i dziesiątkach artykułów publikowanych w czasopismach popularnonaukowych i krajoznawczych.
W „Dworach Polski północno-wschodniej" zamieściliśmy opisy i fotografie 85 dworów znajdujących się na terenie województwa podlaskiego i północno-wschodniej części województwa warmińsko-mazurskiego oraz 41 dworów położonych na ziemiach Podlasia południowego, które znalazło się w granicach województwa lubelskiego i mazowieckiego. Nie wszystkie jednak zabytkowe dwory znalazły się w tym albumie. Część z nich była bardzo zniszczona, do niektórych nie udało nam się uzyskać dostępu, nie uwzględniliśmy też tych obiektów, których ani architektura, ani dzieje nie były interesujące. Zamieściliśmy je natomiast i będziemy nadal zamieszczać na naszej stronie internetowej: www.dworypogranicza.pl