O Targach Książki | Fundacja Sąsiedzi

Targi Książki

Od ośmiu lat Białystok znajduje się w gronie prestiżowych miast w Polsce, w których odbywają się Międzynarodowe Targi Książki. Targi białostockie zainicjowane i organizowane przez Fundację Sąsiedzi są jedyną tego typu imprezą, o charakterze międzynarodowym, w Polsce północno-wschodniej.

Głównym celem Międzynarodowych Targów Książki w Białymstoku jest upowszechnianie literatury i czytelnictwa w województwie podlaskim, popularyzacja twórczości autorów związanych z regionem oraz promocja publikacji wydanych w województwie podlaskim.
Co roku Międzynarodowe Targi Książki w Białymstoku odwiedza ok. 90 czołowych wydawnictw z całej Polski. Wśród nich znajdują się m.in. wydawnictwa belerystyczne, językowe, naukowe i popularnonaukowe oraz dziecięce. Oprócz sprzedaży książek, na stoiskach organizowane są również spotkania autorskie z możliwością zdobycia autografów ulubionych twórców. Uczestnictwo w targach białostockich jest dla wystawców niepowtarzalną szansą na zaprezentowanie swojej oferty w tej części kraju. Ze względu na międzynarodowy charakter imprezy, poza wydawnictwami z Polski, na MTK w Białymstoku spotkać można również wydawców i autorów z Białorusi.

Międzynarodowe Targi Książki w Białymstoku cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród podlaskich czytelników. Imprezę rokrocznie odwiedza ponad 20 tysięcy osób. Szeroka oferta tematyczna poszczególnych wydawnictw przyciąga osoby w różnym wieku i o różnych zainteresowaniach. Dzięki temu impreza na stałe wpisała się w kalendarz imprez kulturalnych północno-wschodniej Polski.